Ett ögonblick...

Sportfisket

Om Sportfisket

Lilla Malma är en Flugfiskeanläggning utanför Malmköping, ett skapat flugfiskeparadis i Sörmländsk miljö. Här erbjuds möjligheten att fånga fina regnbågar och öringar på ett klassiskt flugfiskesätt.backen1

Boka & Hyr sportfisket exklusivt!
Fisket på Lilla Malma är av typen så kallad hyrsjö och hyrs ut exklusivt. Ett flugfiskevatten som man bokar och löser ett gruppfiskekort till. Endast ett gruppfiskekort sälj per dag och det innebär att det bara är du med dina vänner som disponerar anläggningen exklusivt.

I menyn Kontakt – Bokning – Priser kan du se vad det kostar. Där finner du även kontaktuppgifter för att boka eller ansöka om fiske.

Prova på Flugfiske ”Prova på Event”

IMG_5184nxx_1024px
Prova på flugfiske under en dag med dina vänner eller arbetskollegor. Samla ledningsgruppen i ett evenemang som skiljer sig från det vanliga. Det är både roligt och spännande, känslan av att kontrollera de fysiska lagarna i flugfiskets ädla konst och spänningen inför det förväntade hugget. Det här kan ni göra till ett blodigt allvar med lek och tävling! Den som fångar den minsta får rensa…. Ni kan också bara slappna av och låta den Sörmländska naturen ge er ett skådespel av välmående medan ni flugfiskar i lugn och ro. – Som meditation för din själ, eller en kul dag helt enkelt! Flugfiskeutrustning får ni låna och en kastkurs ingår. Läs mer om våra företagsevent 

Omgivningen
Lilla Malma Sportfiske ligger i Sörmland utanför Malmköping. Själva fiskeanläggningen består av ett konstruerat vattensystem med en vattenyta på c:a 2,5 ha och en strandlinje som är c:a 980 meter. Det finns fyra dammar som inleds och är sammanbundna med en bäck, och dammarna ligger på rad med en fallande nivåskillnad. Detta gör att det blir ett strömsatt in och utlopp i varje damm. Mellan två av dammarna är bäcken uppgrävd ett femtiotal meter och där har skapats ett antal höljor som bjuder till spännande strömfiske vid god vattenföring. Vattensystemet är inte reglerat vilket ger naturliga variationer i vattenflödet och vid snösmältningen blir inloppströmmarna så strida att det går vågor långt in i dammarna. Under högsommaren efter långa torra perioder är ofta vattenflödet vså lågt att vi av dessa skäl håller stängt under sommaren.

sommarstream1

Fisk & fångst
Vårt mål är att hålla fina och välmående fiskar i snittvikter runt 2,5-3,0 kg.  Troféfiskarna väger ofta 5,5-7,5 kg och det finns alltid goda chanser till sådan fångst. Vi kommer under åren även sätta ut en del öring, men övervägande del av fiskbeståndet är Regnbåge. Majoriteten av fiskbeståndet är fiskar av högsta klass och kvalité.

Endast en fisk per person och dag får landas och övriga fiskar sätts åter ut. Vår filosofi med detta är att fisket blir lite svårare och liknar mer flugfisket efter naturliga bestånd. Det är fiskeupplevelsen vi vill fokusera på och då med imitationer av insekter. Nu är det inte så att man knappt får fisk på grund av detta, det är gott om fisk i anläggningen. Enda skillnaden är att de riktigt fina fiskarna lurar man bäst med imitationer. Visserligen finns det en del nyutsatt fisk som nappar bra på streamers, men vi ser gärna att du fångar dom på torrfluga och nymf. På Lilla Malma Sportfiske betalar du för upplevelsen, inte köttet. Självklart får du fiska med Streamers och du kommer givetvis att fånga fisk om du gör det. Men metoden är under vissa perioder inte lika dominerande och effektiv som på platser med hög omsättning av nyutsatt regnbåge.bild.1

Vem fiskar man med?
De allra flesta av oss flugfiskare beter sig lite olika ute vid fiskevattnen. Vissa kan säkert minnas något tillfälle då en främmande fiskare enligt vad vi själva tyckte ödelade den bästa fiskeplatsen med sitt plaskande. Ironiskt nog hade nog denne främmande gestalt samma åsikt om dig själv och för båda två sjönk den tidigare så njutningsfulla stämningen. Vi förordar att du bokar fisket tillsammans med dina fiskekamrater som du trivs att fiska med.

Hyrsjö eller köpa kort? Fisket på Lilla Malma är av den så kallade ”hyrtypen” och hyrs ut exklusivt. Det innebär att det är en hyrestagare som disponerar fiskerätten för 8-10 personer. Den rätten behöver givetvis inte utnyttjas om t.ex. hyrestagaren anser sig ha sådan ekonomi att denne ha råd och vill ha stället för sig själv under en dag. Det vanliga är att hyrestagaren tar med 5 – 7 kamrater och delar kostnaden som då blir rimlig för var och en. Oavsett om hyrestagaren väljer att dela kostnaden med sina kamrater eller inte så är priset att hyra anläggningen detsamma.

Fiskeregler
Här finns ingen anledning att rada punkter och paragrafer, endast de väsentligaste punkterna anges nedan. Den som tillämpar sitt goda omdöme, moral och fiskeetik kommer att passa utmärkt in som gäst på Lilla Malma Sportfiske. Mycket av det handlar om att visa vördnad och hänsyn till fiskarna, sina medfiskare och miljön.

§1. Endast Flugfiske med fluga och flugspö är tillåtet. Doftextrakt, levande beten, räkor, power bait o dyl hör inte hemma här.

§2. Endast 1 fisk per person och dag får landas och tas upp. Denna regel har en viss flexibilitet. Den totala dagskvoten är 8 fiskar och den kan man fördela om inom gruppen. Observera att skadad fisk inte får återutsättas, så det gäller att planera sitt fiske. Efter fiskedagens slut summeras de landade fiskarna och lika många nya fiskar sätts ut vilket gör att vattensystemet håller lika mycket fisk hela tiden.

§3. Hullinglöst efter en landad fisk. När du landat och tagit upp din fisk gäller catch and release och här ställs stora krav på dig att behandla fisken så skonsamt som möjligt. Fisken skall lossas med hjälp av en peang eller liten näbbtång i vattnet utan att ta i fisken med händerna eller med håv. Fisk som dras upp på land och fotograferas eller liknande räknas som landad ingår i kvoten även om den sätts ut igen.

§4 Fisketider. Fisketiderna varierar mellan vår och höst. Under sena hösten fiskar man från soluppgång till solnedgång. Däremot under sena våren då dagarna är ljusa och långa avbryter vi fisket under några timmar efter lunch för att sedan fortsätta till solnedgången. De exakta fisketiderna som gäller när just du skall fiska kommer att anges på din bokningsbekräftelse.

Välkomna

Om Lilla Malma

Lilla Malma Sportfiske ligger c:a 10 mil från stockholm, strax utanför Malmköping och ägs och förvaltas av Thomas Berggren som är en certifierad flugfiskeinstruktör. Här erbjuds både möjlighet att boka och hyra anläggningen för fiske, samt att delta i någon av de flugfiskekurser som fortlöpande hålls…

Vi erbjuder också skräddarsydda flugfiske-event för företag och grupper.

Mer information om detta finner ni om ni klickar runt lite i hemsidans menyer.

Priser på aktuella kurser och bokning av fiske finner ni under Kontakt – Bokning – Priser.

Integritetspolicy !
Här kan Ni få information om hur vi behandlar era personuppgifter. Gå till >> Integritetspolicy

Klicka på nedan klipp för att se glimtar från Lilla Malmas anläggning och omgivning >>>

Välkomna!


Zimsen & Karpen Flugfiskeprodukter

Under det senaste året har det på Lilla Malma funnits flugspön och linor att testa. Många har frågat! -När kommer de här att finnas på marknaden att köpa?

Nu finns de första flugfiskeprodukterna i vår webshop hos Karpen Flyfishing AB.

Klicka på loggan för att komma dit >>


Vill du bli en certifierad instruktör?

Vill du bli en certifierad instruktör?

Att vara certfierad innebär att du har ett bevis som intygar dina kvalifikationer. De höga krav på instruktörs-standard som de organisationer som certifierar har, borgar för att de instruktörer som klarar deras tester håller en hög kunskapsnivå.

Den ena delen i ett sådant test är att visa en hög nivå på de praktiska kunskaperna, dvs man ska visa att man själv verkligen kan behärska konsten att kasta med ett flugspö. Men den största delen i testet omfattar kunskapen att lära ut. Att visa prov på att man håller en hög nivå som instruktör. Att vara duktig på att kunna lära folk att kasta och fiska med ett flugspö, helt enkelt.

Den här så kallade kvalitétsstämpeln uppfattas av elever och kunder som en trygghet. Den vanligaste orsaken till att en kund väljer en särskild instruktör är genom rekommendationer. Men om de saknar rekommendationer, så väljer de oftast en certifierad instruktör, därför att certifikatet borgar för både trygghet och kunskap.

Om du funderar på att certifiera dig kan du läsa mer ingående om det på Fly Fishers International. Där finner ni också en lista på alla FFI-certifierade instruktörer.

Thomas Berggren, är certifierad både som Två-Hands och Enhands-instruktör och erbjuder möjligheten att boka:
Prep-kurs… En kurs som förbereder dig, och ger dig verktygen för fortsatt egen träning inför det kommande certifieringstestet.

Pre-test… En ”testuppkörning” helt enkelt. Vi genom för testet enligt samma procedur som provet. Ett bra sätt att kolla om man är redo, eller att få reda exakt på vilka ”sista detaljer” som man behöver finslipa.

Välkomna att höra av er om ni är intresserade.. Kontakt – Bokning – Priser.